Sıkca Sorulan Soruların cevabı
Yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye giriş sistemi
Ülkemiz de yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na (YÖS), her yıl yaklaşık 5 bin aday katılıyor. Birçok aday bu konuda yeterli bilgiye sahip değil. İşte Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na (YÖS) gireceklerin merak ettiği sorular ve cevapları.
Ülkemizde ki yüksek öğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri sınav sistemidir.
Başvuracak adayların yabancı uyruklu (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruklu olanlarla, uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı olan çift uyruklular hariç) ve Türk liselerine denk bir okulun son sınıfında olmaları ya da böyle bir okuldan mezun olmuş olmaları gerekir.
2011 yılından itibaren Yüksek Öğretim Genel Kurulunun kararı ile Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı kaldırılmış olup kendi imkânlarıyla ülkemizde ön lisans ve lisans eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin bir ortaöğretim kurumundan mezun olması ve her üniversite tarafından belirlenen ve Başkanlıkça da uygun görülen sınav ve puanlara sahip olması, bu belgeler ve üniversitenin talep edeceği diğer belgeler ile doğrudan üniversiteye başvurması ve üniversite tarafından değerlendirmeye alınması gerekmektedir.
Yurt dışından öğrenci kabulünde aranan kriterler üniversitelerden gelen öneriler doğrultusunda karara bağlanmıştır. 2014-2015 yılı için üniversitelerin öğrenci kabul kriterlerini Yüksek Öğretim Kurulunun resmi web sitesinden erişebilirsiniz. Bu noktada gitmek istediğiniz üniversitenin web sitesini ziyaret ederek Yabancı Öğrenci Sınavı bölümüne bakarak ne gibi kriterler istediğini araştırmanız gerekmekte. Başvurmak istediğiniz üniversitenin başvuru adresini, ücretleri, tarihleri, gerekli olan belgeleri, yapabileceğiniz tercih sayısı gibi bilgileri internet sitesinden öğrenebilirsiniz.
Türkiye eğitim alanında son yıllarda ismini dünyada duyuran önemli bir ülke konumuna gelmiştir. Öğrencilere sağladığı kolaylıklar, eğitim kalitesinin günden güne artması ve yaşam standartlarının yükselmesi; üniversite eğitim için yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’yi tercih etmesinde etkili olan unsurlar arasında yer alıyor. Yabancı uyruklu öğrencilerin devlet üniversitelerine veya özel üniversitelere giriş şartları aynı olmakla birlikte bazı durumlarda üniversiteler arasında farklı belge talepleri ve giriş şartları da bulunabiliyor. 170’in üzerinde üniversite bulunan Türkiye’de tüm üniversiteler; kaliteli eğitimleri, sosyal hayatın içindeki kampüsleri ve birçok farklı imkanıyla hem Türk öğrencilerin hem de yabancı uyruklu öğrencilerin hayata hazırlanmasında ve mesleki yeterliliklerini kazanmasında önemli rol oynuyor. İşte, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de üniversite eğitimi alabilmesi için yapması gerekenler…
Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler öncelikle talep edilen belgeleri eksiksiz şekilde tamamlamalı ve ilgili makamlara teslim etmelidir. Üniversite eğitimi almak isteyen yabancı öğrencilerden şu belgeler istenmektedir;
Her üniversitenin kendi kabul formu bulunmakta ve bu formların eksiksiz şekilde doldurularak teslim edilmesi gerekmektedirır.
Lise diploması; Türk Dış Temsilcilikler veya noter tarafından onaylanmış ve Türkçeye çevrilmiş olmalıdır.
Transkript de okul tarafından veya noter ile dış temsilcikler tarafından onaylanmış ve Türkçeye çevrilmiş olması gerekir.
Üniversiteye kayıt için gerekli olan bu belgeler, akademik takvimde belirtilen son teslim tarihine kadar üniversitenin ilgili bölümlerine teslim edilmelidir. Evrak gecikmesi veya eksik evrak gibi sorunlarda kayıt işlemleri yapılamamaktadır.
Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de üniversite eğitimi alabilmesi için dil yeterlilik sınavlarına girmesi ve üniversitenin istediği yeterlilik puanı alması gerekir. Dil yeterlilik sınavlarında gerekli puanı alamayan öğrenciler bir (1) yıl boyunca dil hazırlık eğitimi alır. Bu eğitimlerin ardından dil yeterliliğini sağlayan öğrenciler üniversite programlarındaki bölüm derslerine girmeye hak kazanırlar.