Genel Bilgiler

Yabancı Öğrenciler İçin Yasal Zorunluluklar Nelerdir ?

  1. ÖĞRENCİ VİZESİ: 
    Sınavlarda başarı gösteren ve üniversiteye girme hakkı kazanan yabancı uyruklu öğrencilere üniversite tarafından kabul mektubu gönderilir. Yurtdışındaki öğrenciler bu kabul mektubuyla Türkiye konsolosluğuna giderek öğrenci vizesi alması gerekir. Türkiye’deki öğrenciler ise Türkiye Dış Temsilcikleri tarafından öğrenci vizesi alabilirler.
    Öğrenci vizesi, üniversiteye kayıt aşamasında zorunlu belgeler arasında bulunmaktadır.
  1. OTURMA İZNİ:Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin oturma izni alması gerekir. Oturma izinleri yaşanılan şehirlerdeki Göç İdaresi tarafından verilir. İlgili yasaya göre yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra bir (1) ay içerisinde oturma izni almalıdır.

Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Oturma izinleri her yıl yenilenir.

  1. SAĞLIK SİGORTASI:
    Türkiye’de geçerliliği olacak ve öğrencinin sağlık masraflarını bütünüyle kapsayacak sağlık sigortası yapılması gerekir. Bazı üniversiteler yabancı uyruklu öğrencilerin sağlık ve ilaç masraflarını karşılayabiliyor. Ancak üniversitenin böyle bir kapsamı olmaması halinde yabancı uyruklu öğrencilerin tüm sağlık masrafları kendilerine ait olacaktır. 

4. Üniversiteye girmenin alternatif yolu:
Yabancı öğrenciler için düzenlenen YÖS’ün kaldırılmasıyla üniversiteler kendi sınavını yapmaya başladı. Türk öğrenciler, ÖSYS’den kolay olduğu ve liseyi Türkiye’de okuyan öğrenciler de girebildiği için bu sınavlara karşılar.
Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS),  2010’da kaldırıldı,  Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öğrencilerin kabul şartlarını üniversitelere bıraktı. Bu çerçevede, üniversiteler YÖK onayı ile hangi bölümlere yabancı öğrenci alacağı, bölümlerin kontenjanı, başvuru koşulları, bölümlerin ücretleri gibi kriterleri kendileri belirliyor. Bazı üniversiteler yabancı öğrencilere yönelik sınav yaparken Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi gibi bazı üniversiteler ise sınav yapmıyor, Abitur,  IB gibi lise bitirme sınavlarına,  SAT,  ACT gibi uluslararası geçerliliği olan üniversite giriş sınavlarına göre öğrenci alıyor.

  1. Genel şartlar var
    Konuyu üniversitelere sorduk. Türkiye’de okuyan yabancı uyruklu öğrencilerin de üniversiteler tarafından düzenlenen YÖS’lere katılabildiklerini doğruladılar. Ancak YÖS’ün ÖSYS’den daha kolay olduğu görüşüne katılmıyorlar. “Soruların kolaylığı ya da zorluğu göreceli bir kavram. Türkiye’deki okullarda öğrenim gören bir öğrenci için kolay olan bir soru, yabancı bir ülkede öğrenim görenlere daha zor gelebilir” diyorlar. Zaten Türk öğrencilerin de itirazı bu yönde, “Türkiye’de öğrenim gören bir öğrenci bizimle aynı eğitimi alıyor, ancak yurtdışında eğitim alan öğrencilerin bilgi seviyesine göre düzenlenen sınavlara giriyor” diyorlar.